maanantai 20. tammikuuta 2014

Tunnari kokeilu jatkuu (hifistelyä tunnarilla 2)

Mistä ihmeestä saisin lisää aikaa, lisää tunteja vuorokauteen että ennättäisin kirjoittaa ajatukseni tänne blogiin? Olen miettinyt Facebook ryhmän perustamista.. Facebook tiliäni nimittäin päivitän jopa useita kertoja päivässä.

Sitten asiaan :) monet toivoivat postausta siitä miten aion opettaa tunnarin pennulleni ja tässä se nyt tulee sillä tunnarin opetus on aloitettu ja se on edennyt mukavasti juuri toivomallani tavalla! Minulla on siitä jopa video mutta se on ladattu Facebookiin enkä saa sitä siirrettyä tänne tabletin kanssa.

Aloitin tunnarin harjoittelun Rysän kanssa täysin eri tavalla kuin olen aiemmin opettanut. Treenit ovat keskittyneet oikeaan mielentilaan ja ajatukseen haistelusta, noutaminen on ollut toissijainen toiminto joka on tullut mukaan pikku hiljaa.

Rysä aloitti harjoittelun tavalla jota kuvasin edellisessä postauksessani ja olemme nyt edenneet siihen pisteeseen jossa myös oma kapula on otettu mukaan ja R on toiminut harjoituksissa toivomallani tavalla. 

Tunnari Rysän tapaan
Vaihe1. Koiraa lähetetään syömään makupaloja tunnarikapuloiden lomasta, koira ei saa koskea kapuloihin. Tarvittaessa pidä koira remmissä. Voit auttaa koiraa luopumaan kapuloita kutsumalla sen pois kun se on syönyt viimeisen makupalan.

Vaihe2. Lisätään kapuloiden joukkoon "oma" ja  lähetetään koira etsimään makupaloja. Suurella todennäköisyydellä koira reakoi kapulaan ja pääset merkkaamaan oikean toiminnon ja palkitsemaan siitä. Jos näin ei käy kannattaa vahvistaa oman kapulan etsimistä piilottelemalla pelkkää omaa.

Vaihe3. (Emme ole vielä näin pitkällä, palataan siis tähän myöhemmin.) olisi tarkoitus alkaa muodostaa koiralle käsitystä siitä millä tavalla kapuloille kuuluu mennä ja mistä suunnasta rivi tai kello aina aloitetaan jotta saataisiin systemaattinen haistelu.


4 kommenttia:

 1. Apuja! Koitettiin pennun kanssa tätä ja nenä osui useasti kapuloihin nameja etsiessä, haittaakohan? Yritin estää mahdollisimman paljon :)

  VastaaPoista
 2. Sillä ei mielestäni ole kamalasti väliä jos nenä osuu kapuloihin kunhan koira ei koita ottaa niitä suuuhun. Ajatuksen pitää siis olla tarpeeksi haistelussa maistelun sijaan, jos koira kovasti tahtoo ottaa kapuloita suuhun harventaisin ensin kapuloita eli pitemmät ja väljemmät välit, enemmän tilaa haistella.. Voi myös olla hyvä tehdä vaikkapa tekonurmella tai pitkä nukkaisella matolla jos koira käyttää vain silmiään makupalojen kalasteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Lähdetään tänään siis ulos tekemään koska kalasteli juuri katseella herkkuja. Kiitos! :-)

   Poista
 3. Kiitos näistä vinkeistä, on ollut avuksi!
  Olisikohan mahdollista kertoa miten voi alkaa luoda pohjaa jousille, hypylle, merkille, ruudulle ja minkä ikäisenä? Entä seuraaminen yms :)

  VastaaPoista