torstai 3. marraskuuta 2011

Palkkaamattomuuden treenaus

Moni on kysellyt miten Maksin kanssa kisaaminen on onnistunut? Miten se voi olla niin innokas kehässä? Miten ihmeessä pystykorva voi haluta tehdä ohjaajansa kanssa töitä palkatta koko voittaja luokan läpi?

Koira jolta ei löydy niin sanottua miellyttmisen halua saattaa varsinkin koetilanteessa olla hankala. Se ei halua enää tehdä yhteistyötä kun huomaa että palkkaa ei ole tulossa..

Palkkaamattomuutta voidaan kuitenkin harjoitella :)

1.Ensimmäinen askel palkkaamattomuuten on siirtää palkka pois kädestä, ohjaajan taskuun.

2.palkka siirty pois ohjaajalta vaikkapa ruokakuppiin

3. palkka siirtyy kauemmas kentänlaidalle/autoon.

Jokaisessa vaiheessa koira saa palkkionsa ensin ihan yksinkertaisesta asiasta vaikkapa ihna yhdestä istumisesta/sivulle tulosta.

Pikkuhiljaa aletaan vaatia enemmän.

Kisatilannetta ajatellen on helpointa opettaa koiralle liikejärjestys. Opettelu lähdetään takaperin jotta koira jaksaa sempata loppuun asti. Ketjutetaan siis takaperin kisasuoritus.
tämä toimii helposti voittaja luokkaan asti koska alokkaa, avoimen ja voittajan liikkeitä ei yleensä ole tapana sekoittaa. Erikoisvoittajassa liikkeet ovat usein satunnaisessa järjestyksessä, sinne asti kun pääsee koira on jo toivottavasti oppinut työstämään asioita palkattakin ;)

alokasluokassa suoritusjärjestys on lähes aina seuraava:
paikallamakuu
seuruu kytkettynä
seuruu vapaana
liikkeestä seiso
luoksetulo
liikkeestä maahan
estehyppy

Aloitetaan homma siis hypystä.

Mennään kentälle koiran kanssa joka siis jo osaa hypyn ja sille on opetettu että palkkio on kupissa odottamassa. tehdään koiran kanssa hyppy ja se saa megapalkkansa kupista joka meillä on monesti ihan koko iltaruoka.

Seuraavalla kerralla tai muutaman kerran jälkeen (riippuu ihan koirasta) otetaan mukaan myös liikkeestä maahan ja sen jälkeen hyppy josta taas se magapalkka.

pikku hiljaa liikkeitä otetaan mukaan enemmän ja enemmän. koira oppii että tekemällä ensin tämän seuraa se liike jonkjälkeen sitten tulee se palkkio.

Saadaan innokas koko ajan hyvässä vireessä eteenpäin menevä kisa suoritus.

Ennen kuin voi alkaa harjoitella palkattomuutta on koiran osattava liikkeet..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti