En ole aikaisemmin kiinnittänyt asiaan juurikaan huomiota vaan ajatellut että koirani on tyypillinen kiihkeä luontoinen ja vilkas eläin joka nyt vain härvää kaikenlaista ja havaitsee 100 asiaa liikkeestä toiseen siirryttäessä.. Nyt kuitenkin kun oma kilpailu"viettini" puskee yhä useammin pintaan kisatilanteessa ja laji valikoima on laajentunut olen pohtinut entistä enemmän sitä miten saisin koesuorituksen pysymään paremmin kasassa ja koiralle varmemmemman olon olla kehässä. Miten saisin koirasta todella kaiken irti myös kokeessa?
Olemme siis viimeaikoina harjoitelleet paljon liikkeiden välejä sekä liikkeiden alkuja ja tekniikka kokonaisuuksien sijaan. Kohta on pakko siirtyä taas kokonaisuuksien pariin sm-kisat lähestyvät uhkaavasti.
Olen huomannut jo muutaman treenikerran jälkeen että siirtymien harjoittelu joka kerta treenatessa tuo tulosta. Koira oppii itse valitsemaan oikeanlaista mielentilaa liikettä varten jo liikkeeseen siirryttäessä. Aikaisemmin tämä oli koiralleni todella vaikeaa ja esimerkiksi tunnistusnouto joka on herkkä liike kärsi usein koiran väärästä vireystasosta.
Tässä ei ole kysymys kummemmasta asiasta kuin siitä että luon rutiineja eri liikkeiden aloituksiin. Tämä alkaa siis jo aina edellisestä liikkeestä ja ensimmäiseen liikkeeseen jo kehän ulkopuolelta.
Toteutuskin on aivan yksinkertainen. Kun edellinen liike loppuu pyydän koiran vierelleni seuraamaan jollakin arkikäskyllä "mennää" ja samalla supsuttelen sille että joo mennään seuraavaksi tekemään tunnari, merkki tai vaikka seuraaminen. Teen aina treenissä siis siirtymään seuraavaan treenattavaan asiaan ja tämän saman toteutan myös kokeessa siirtyessäni seuraavaan liikkurin näyttämään paikkaan.
Tämä pieni yksinkertainen lisä treeniin on helpottanut huomattavasti kaikkia liikkeitä joissa koirana ennen kuumui yli. Minusta se myös auttaa vilkasta koiraani pitämään kontaktin paremmin liikkeiden välillä. Sekä selkeyttää koiralle sitä että koska sen pitää olla skarppina eteenpäin liikkeen alussa (ohjattu, ruutu, nouto, tunnari....) ja koska taas voi huoletta pitää vain kontaktia.
"Sisäänajaessani" tätä uutta asiaa valitsen usein treenattavia asioita 2-3 ja teen ensin jokaista 3-4 toistoa (siirryn kentällä ikään kuin uuteen liikkeeseen vaikka se onkin se sama) ja lopuksi kaikki liikkeet putkeen.
Harmittaa kun ei ole yhtään härväys tunnaria videolla, olisi ollut kiva laittaa teille entinen ja nykyinen moodi nähtäväksi. Tunnarin kohdalla nimittäin ero on aivan ilmiömäinen.
Kiitos vinkeistä! :) Tiedän itsestäni, että joudun ottamaan niskasta kiinni itseäni, jotta saan rutiiniksi tuon; "Sisäänajaessani" tätä uutta asiaa valitsen usein treenattavia asioita 2-3 ja teen ensin jokaista 3-4 toistoa (siirryn kentällä ikään kuin uuteen liikkeeseen vaikka se onkin se sama) ja lopuksi kaikki liikkeet putkeen. " Mietin, että voisin ottaa jotain liikkeen osasia vaikka toistoissa, jotta saan vain tuota liikkeiden välien menemistä treenattua.
VastaaPoistaTsekkasin myös postausta, jossa teitte häiriöharkkaa. Tänään tehtiin samantyyppistä treeniä. Onko ok, kun tein niin, että jos katsoi häiriötä (ensimmäinen kerta meille) --> huomautus ja heti palkka, kun tekee hyvin häiriön alla? :)
juuri noin eli silloin kun aloittaa häiriöiden treenaamista tulee palkka heti kun koira palaa huomautuksen jälkeen toivottuun toimintaan. Myöhemmin kun koiran katsotaan jo osaavan asian saatan tehdä joko niin että jos koiran kontakti herpaantuu lopetan liikkeen ja aloitan alusta (riippuu liikkeestä miten palkitseva liike koiralle itsestään on) tai huomautan ja kun koira on suorittanut hetken hyvin niin vasta sitten palkka.
VastaaPoistatietysti häiriössä tehdessäkin varsinkin aluksi pyritään siihen että koira pelkästään onnistuu ja saa sitä kautta itsevarmuutta ja varmuutta tekemiseen.